Bitkisel Atık Yağların Çevremize Verdiği Zararlar Nelerdir

Kullandığınız bitkisel atık yağlarını, hayvanlar yağlarını 2 kere kullandıktan sonra kesinlikle lavaboya ve çöpe dökmeyiniz. Atık toplama firmalarına telefon ederek evinizden almasını sağlayınız.

Eğer atık yağınızı çöpe dökerseniz büyük bir yangına sebebiyet verirsiniz. Çöpe attığız atık yağlar çöp toplama ve depolama merkezlerinde sık sık yangın çıkmasına sebep olmaktadır.

Lavaboya dökülen atık yağlar ise döktüğünüz yerin borularına, belediyenin kanal borularına zarar verir. Boruların tıkanmasına aynı zamanda su arıtma tesislerinize zarar vererek, bu zarar tekrar size geri dönmektedir.

Bilinçli olalım daha güzel bir dünya için bitkisel atık yağlarını, atık toplama merkezlerine ulaştıralım.
  

Bitkisel Atık Yağların Oluşumu, Kullanım Süreleri


Gıda maddelerini, yiyecekleri vb. ürünleri kızartmadan oluşur. Bir yağı 2 kere kullandıktan sonra tekrar kullanmayınız. 2 kullanımdan sonra atık yağ haline gelir.

Bitkisel yağları 2 kereden fazla kullanırsanız, yağın polar sayısı yükselir ve bitkisel yağ kanserojen madde oluşturur. Kişilerin bu yağları uzun süre kullanması halinde kanser hastalığına yakalanma riskleri artar.


Bitkisel yağ kullanıldıktan sonra bir kaba koyulup tekrar kullanmak üzere kesinlikle bekletilmemelidir. Bu bekletilen yağın peroksit değeri yükselerek, kişilerin bağışık sistemine önemli bir zarar vermektedir.