Bitkisel Atık Yağlar Geri Dönüşüme Kazandırılıyor
Samandağ Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından bitkisel atık yağların geri dönüşüme kazandırılıyor. Samandağ Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Suat Berber, yaptığı açıklamada, bitkisel atık yağ kullanan üreticiler, sağlık kuruluşları ve okullardan atık yağları toplama ve geri dönüşüme kazandırma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Son olarak, Atatürk Mahallesi’nde bulunan bir işletmede birikmiş olan 100 kiloluk atı yağı teslim aldıklarını belirten Berber, "Ayrıca, hizmete yeni açılan işletme sahipleriyle de atık yağların toplanması için sözleşme imzalıyor ve işletme çalışanlarına atık yağ konusunda bilgilendirmede bulunuyoruz. Duyarlılık gösterip bu projeye destek olan kurum ve işletmelerimize teşekkür ederiz" dedi.
Bitkisel atık yağı getir, ödülü götür
Yarışma, geçen yıllarda olduğu gibi, çevreye duyarlı gençler yetiştirmek, kirliliği önlemek ve geri dönüşüm bilincini oluşturmak adına düzenlendi. Okullar, topladıkları yağları 18 Mayıs 2018’e kadar firmalara teslim etmiş olarak belediyeye başvurabilecek.
Bir litresi bir milyon litre doğal su kaynağını kirleten bitkisel atık yağları toplamak ve ekonomiye kazandırmak için Bornova Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar, bu yıl da devam ediyor. Çocukların çevreye zarar vermeden yaşama anlayışını hayata geçirmek ve bu alandaki bilincini geliştirmek amacıyla tasarlanan bu çalışma, ‘Ortaokullar Arası Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması’ olarak düzenlendi. Yarışma, ilçe genelindeki tüm ortaokullar arasında yapılacak. Bornova Belediyesi’nden konuyla ilgili gelen bilgileri aynen aktarıyorum:
Sonuçlar Haziran’da
“Bu yıl düzenlediğimiz yarışma ile ücretsiz olarak toplanan bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış firmalar tarafından biyodizel ve biyoelektriğe dönüşüm sektöründe kullanılacak. İlçe genelinde bulunan ortaokullar arasında organize ettiğimiz bu yarışmaya katılmak isteyen okullar, 18 Mayıs 2018 tarihine kadar topladıkları yağları, atık yağ toplama firmalarına teslim etmiş olarak belediyemize müracaat edecekler. Yarışmanın sonuçları Haziran ayı içindeki ‘Çevre Koruma Haftası Etkinlikleri’ kapsamında düzenlenen törende açıklanacak. Birinci olan okulumuza masa tenisi ve raket seti, ikinci gelen okulumuza ikişer adet futbol, basketbol ve voleybol topları, üçüncü okula ise üç takım badminton seti hediye edilecek. Bornova Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz tarafından yürütülen bu kampanyaya katılmak isteyen okullar, 999 29 29 numaralı telefondan 2204 ya da 2208 dahili hatları arayabilir, ayrıca ‘www.bornova.bel.tr’ adresinden de ayrıntılı bilgi alabilirler.”
Benim de tüm okurlarımıza önerim; sokağınızda ve mahallenizde ortaokul çocukları varsa, evinizde çıkan bitkisel atık yağları lütfen verin onlara, katılacakları yarışmada aldıkları ödülleri okullarına kazandırsınlar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, düşük kotta bulunan ve yağışlarda sıkıntı yaşanan bölgelerdeki yağmur suyu hattı çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda Karabağlar Vatan Mahallesi’nde başlatılan 4.4 kilometrelik yağmur suyu hattı ile 2 kilometrelik atık su kanalı döşenecek. İZSU’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Karabağlar Ali Fuat Cebesoy, Barış, Sevgi, Yunus Emre, Adnan Süvari Esenyalı, Maliyeciler ve Yurtoğlu mahallelerinde yağmur suyu hattı devam ediyor; Vatan Mahallesi’nde de imalat çalışmaları var. 4.4 kilometrelik yağmur suyu hattı, Faruk Akar Karasu, Yunus Emre Caddesi ile 9061, 9077, 9089/1, 9105/2, 52/117, 52/172, 9105/4, 52/169, 9105/10, 9105/12, 9115, 9129, 9133, 9166, 9168/2, 9174/1, 9192, 9232, 9242 ve 9300 sokaklara, 2 kilometrelik atık su kanalı ise Faruk Akar Karasu Caddesi ile 9077 ve 177/9 sokaklara döşenecek. Bu yatırım, 5.9 milyon liraya mal olacak ve çalışmalar Temmuz ayında tamamlanacak.”
Bitkisel Atık Yağları Geri Dönüştürmek İçin 5 Neden

Bitkisel Atık Yağları Geri Dönüştürmek İçin 5 Neden
Türkiye’de yılda ortalama 15 litre yağ tüketen bir kişi, 3 litre kadar atık yağ üretiyor. Bir yıl içerisinde üretilen bu 3 litrelik atık yağ çok gözükmese de, çevreye verdiği zarar oldukça büyük. Bu yüzden bitkisel atık yağlarımızı çöpe atmak, lavaboya ya da toprağa dökmekten ziyade geri dönüştürmeliyiz. Atık yağlarımızı geri dönüştürmek için bir sürü nedenimiz var. Bugün sizlerle 4 tanesini paylaşacağız…
Atık Yağları Geri Dönüştürerek Su Kaynaklarımızı ve Suda Yaşayan Canlıları Koruruz

Mutfaktan çıkan atık yağlar ve diğer evsel atıklar su kirliliğinin % 25’ini oluşturuyor.
Eğer bu yağlar düzgün bir şekilde bertaraf edilmezse, atık sularla birlikte kanalizasyonlara, göllere ve denizlere karışabiliyor. Bir litre bitkisel atık yağ ise bir milyon litre; yani 4 olimpik havuzu doldurabilecek kadar temiz suyu kirletebiliyor.
Atık yağlar, su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplayarak su ile gökyüzü arasında oluşan oksijen alışverişini bir bariyer edasıyla engelliyor. Su kaynakları günden güne kirleniyor ve suda bulunan oksijen miktarı azalıyor. Başta balıklar olmak üzere tüm su canlıları bu durumdan zarar görüyor.
Atık Yağları Geri Dönüştürerek Toprağımızı ve Yeraltı Sularımızı Temiz Tutarız
Atık yağları bir kabın içine koysanız bile atık toplama merkezlerinde diğer çöplerle karışarak topraklarımıza sızabiliyor. Bitkisel atık yağlar toprak yüzeyini de su yüzeyini kapladığı gibi kaplayarak toprağın verimliliğini düşürüyor. Topraklarımızdan yer altına ve yer altı su kaynaklarımıza sızan atık yağlar, yaşam kaynağımız olan içme suyu kaynaklarımızı da kirletebiliyor.
Atık Yağları Geri Dönüştürerek Kötü Kokuları ve Olası Yangınları Önleriz

Atık yağlar, döküldükleri çevrede kötü kokulara yol açabildiği gibi etrafta bir ateş kaynağı olması durumunda kolaylıkla alev alabiliyor. Bu durum orman yangınlarına sebep olabiliyor.
Bitkisel Atık Yağlar Kanalizasyon Sistemlerine Zarar Veriyor
Amerika’da yapılan bir araştırma, lavaboya dökülen atık yağların kanalizasyon sistemlerinin %40 oranında tıkanmasına sebep olduğu belirtiliyor. Yapışkan yapısı nedeniyle drenaj sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borularındaki diğer atıkların ona yapışıp kalmasını sağlıyor. Bu durum su arıtma tesislerine zarar veriyor, temizlik maliyetlerini artırıyor, taşmalara neden oluyor.
Geri Dönüştürülen Atık Yağlardan Biyoyakıt Üretiliyor, Sera Gazı Salınımı Azalıyor
Geri dönüşüm ve yeniden kazanım işlemi ile bitkisel atık yağlar biyoyakıta dönüşebiliyor. Yakıt olarak kullanılan biyodizel; petrol bazlı kaynaklara göre %45 oranında daha az sera gazı salımı yapıyor.
Bu yüzden, atık yağları şişe ya da kavanozlarda ağzı kapalı bir şekilde biriktirmemiz ve geri dönüştürmemiz oldukça önemli. Bitkisel atık yağları güvenli bir şekilde geri dönüşüm merkezlerine, belediyemize ulaştırmalıyız.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)